Kahve Nasıl ve Hangi Koşullarda Yetiştirilir?

Kahve kültürünün artması ve pek çok kişinin kahveyi günlük hayatın bir rutini haline getirmesiyle pek çok kişi bu konuda araştırma gerçekleştirmeye başlamıştır.  Kahve nasıl yetiştirilir? Sorusu ise bu aşamada oldukça fazla merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Bizler bu yazımızda sizler için kahvenin nasıl yetiştirildiği, hangi koşulların gerektiği ve iklim hakkında bilgi vereceğiz. Yazımızın detaylarından kahve hakkında pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Peki, kahve hangi koşullarda yetişir?

Kahve; yeterince nemin bulunduğu iklimlerde insan eli değmeden yetişen kökboyasıgiller cinsinden bir ağaçtan elde edilir. Kahve ağacı olarak adlandırılan bu ağaç genellikle 5 ila 7 metre arasında bir boya sahiptir. Hiçbir zaman yapraklarını dökmeyen bu ağaç her zaman yeşil bir görünüm ve yumak şeklini almış çiçeklerden oluşur.  

İlk bakışta kiraz ağacını  andırıyor olsa da zaman içerisinde zeytin ağacı gibi bir görünüme kavuşur. Bir kahve ağacının kahve tanelerinin verebilmesi için yaklaşık 3-4 yaşına gelmesi gerekmektedir. Bu nedenle kahve ağacının taneleri son derece  değerlidir. Çiçeklenme süreci ile olgunlaşma süreci arasında yaklaşık 8-12 ay kadar süre vardır.  Bu durum ise bir kahve ağacının üzerinde hem tohumlar hem de çiçekleri aynı anda barındırdığını gösterir.

 

Kahve Hangi İklimde Yetişir?

Dünya oluşumu gereğince pek çok iklim kuşağının bir arada bulunduğu bir özelliğe sahiptir. Dünya üzerinde farklı noktalarda yer alan ülkeler ise bulunduğu yere göre iklim kuşağına sahiptir. Bu durum ülkeleri etkilemiyor gibi görünse de sonuç tam aksidir. Ülkeler bulunduğu iklim kuşağına bağlı olarak tarım başta olmak üzere pek çok farklı aktivite gerçekleştirirler. Bu nedenle kahve hangi iklimde yetişir? Sorusunun cevabını iklim kuşaklarını göz önünde bulundurarak vermek gerekmektedir.

Kahve ağaç, yetişmek için yüksek nem isteyen ağaç türlerinden biridir. Bu nedenle yüksek nemin hakim olduğu ekvatoral ve tropikal iklimlerde yetişir. Kahve yetiştiriciliği de kahve ağacının en çok olduğu bölgelerde olacağı için ekvatoral ve tropikal iklimlerde oldukça fazladır. 

Dünyayı ikiye böldüğü düşünülen ekvator kuşağının 25 derece güneyi ve 25 derece kuzeyinde ekvatoral iklim bölgeleri yer alır. Bu bölgede nemli havanın hâkim olması kahve yetiştiriciliği için uygun ortamın elde edilmesini sağlar.  Uzakdoğu Asya sınırından Amerika’ya kadar pek çok ülkede kahve yetiştiriciliği gerçekleştirilebilir. Günümüzde bu alanda 80’e yakın ülkenin kahve yetiştiriciliği yaptığı bilinmektedir.

Tüm bunların yanı sıra kahve ağacının bol yağış alan bölgelerde yaygın olarak yetiştiği bilinmektedir. Tropikal iklim kuşağına ait olan bu bölgelerde de 20-30 derece sıcaklıkta kahve yetiştirmek mümkündür. Ancak unutulmaması gerekir ki kahve yetiştiriciliği gerçekleştirilecek bölgede sıcaklık asla sekiz derecenin altına düşmemelidir. Böyle bir durumda kahve ağacının yeşil kalması ve ürün vermesi mümkün değildir. Hava 5 derece civarına düştüğünde yetiştirilmek için uğraşılan kahve ağacı ölecektir. Bu nedenle kahve ağacı yetiştirilebilecek  bölgeler son derece dikkatli ve detaylı bir şekilde araştırılmalıdır.  

 

Kahve Nerede Yetişir?

Kahve hakkında merak edilen bir diğer soru ise kahve nerede yetişir? Sorudur. Kahve severlerin sıklıkla araştırdığı bu sorunun cevabını kahve türüne göre vermek doğru olacaktır. Genel olarak ticareti gerçekleştirilen ve en çok yetiştiriciliği yapılan kahve türü Coffea Arabica’dır. Arabistan kahvesi olarak bilinen bu kahve Etiyopya ve Yemen’de yetiştirilir.  Etiyopya’da 1000-2500 m rakımlı bölgelerde yetiştirilirken Yemen’de ise 500-1500 m rakımlı bölgelerde yetiştirilmektedir. Yemen ve Etiyopya’nın yanı sıra tropikal iklime sahip olan pek çok yerde de kahve yetiştiriciliği yapmak mümkündür.

 

 

  

Yorum Bırak