3. Dalga Kahve Kültürü Nedir ?

3. Dalga kahve kültürü; kahvenin çekirdek olarak alınması, farklı demleme  ve kavurma yöntemleri kullanılarak hazırlanmasına verilen isimdir.  Hazır kahvelerin aksine işçilik gerektiren bu kahve kültürü birinci ve ikinci nesil kahve kültürünün gelişmiş halidir. 3. Dalga kahve kültüründe demleme yöntemlerine, kahveden alınabilecek maksimum verime ve farklı tatlara önem verilmektedir.  Bu nedenle günümüzde yaygın olarak duyulan 3. Dalga kahve kültürü son derece modern yöntemlerin kullanıldığı, uzmanlık gerektiren bir kültürdür.

3. dalga kahve kültürü; özetle kahvenin hikayesini öğrenmeye dayanır. 3. Nesil kahve  kültürü olarak da adlandırılan bu akımda  insanın kahveye olan saygısı dikkat çeker. Örneğin kahvenin niteliği, cinsi, yetiştiricisi ve kavrulma şekline kadar pek çok detay bu akımda oldukça önemlidir.  Üçüncü dalga kahvecilik ile ilgilenenlerin asıl amacı kahvenin aromasını kaybetmesini engelleyerek en iyi tadı  ortaya çıkarmaktır. Bu kültürde kahveden alınabilecek maksimum tat hedeflenirken yeni demleme türleri de denenir. 

Chemex adı ile bilinen kahve demleme türü üçüncü nesil kahvecilerin en çok kullandığı yöntemdir. Bu yöntemi diğer kahve demleme yöntemlerinden ayıran en önemli özelliği ise  kullanılan filtre kağıdıdır. Diğer filtrelere oranla daha kalın bir kağıda sahip olan bu filtre, kahvenin daha berrak bir görünüme sahip olmasını sağlar.  Kahve demlemek için kullanılan makinenin altında cam bulunması ise bu kahvenin tadının daha keskin bir şekilde alınmasını sağlamaktadır.

 

3. dalga kahve demleme yöntemleri arasında yer alan bir diğer yöntem ise Aeropress’tir. Chemex’e göre daha az bilinen bu yöntem ile demlenen kahveler daha kısa süre içerisinde demlenebilmektedir. Basınç ile kahvenin demlenmesini sağlayan Aeropress diğer kahve demleme yöntemlerine göre oldukça pratiktir.

Hario V60’ın da oldukça sık kullanılan kahve demleme yöntemlerinden biri olduğunu söylemek doğru olacaktır. Dünyanın pek çok noktasındaki kahve tüketicilerine Japonya’nın hediyesi olan Hario V60; 15 gram kahve ve bir su bardağı  sıcak su ile kahve demleme işlemini gerçekleştiriyor. Bu makine ile yeni nesil bir kahve yaklaşık 15 dakika içerisinde hazır hale geliyor. Bu ekipmanın günümüzde oldukça fazla kişi tarafından kullanıldığı ve 3. Nesil kahvecilikte önemli bir yere sahip olduğu biliniyor. 

1.Nesil ve 2. Nesil Kahve Kültürü Neyi İfade Eder?

1.Nesil kahvecilik  genel olarak uzun yıllardır kullanılan granül kahveleri kapsamaktadır. Bireylerin zaman ve maddiyattan tasarruf etmek için kullandığı 1. Nesil kahvecilikte hazır kahveler tercih edilir. Kahvenin  popüler olmaya başladığı ilk dönemde tercih edilen bu kahve kültürü zaman içerisinde yerini 2. Nesil kahve kültürüne bırakmıştır. Peki, 2. Nesil kahve kültürü nedir?

2. nesil kahve kültürü ise 1. nesil kahve kültürünün zaman içerisinde popülerliğini yitirmesiyle ortaya çıkmıştır. Espresso bazında oluşturulan kahvelerin sosyal mekanlarda satışa sunulmasıyla popüler hale gelmiştir. Örneğin Espresso kullanılarak yapılan Latte, Cappuccino gibi kahveler 2. Nesil kahve kültürü ürünleridir. Bu kahve kültürü genellikle zincir kahvecilerin yaygınlaşmasıyla birlikte uzun bir süre popülerliğini korumuştur. 

 

3. Dalga Yeni Nesil Kahve Akımı Nedir?

3. dalga yeni nesil kahve akımı ise son zamanlarda en çok  duyulan kahve kültürüdür. Zincir kahvecilerin aksine daha özel mekanlarda yapılan bu kahveler oldukça lezzetli ve zahmetlidir. Seçkin damak tatlarına hitap etmeyi amaçlayan bu kahve kültüründe özel sunumlar ve kaliteli kahveler tercih edilmektedir. Özellikle El Salvador, Etiyopya, Brezilya, Kenya ve Kolombiya kahveleri bu kahve kültüründe oldukça sık kullanılmaktadır. Bu nedenle üçüncü nesil kahvecilerin son derece kaliteli ve profesyonel olduğunu söylemek doğru olacaktır. 

Yorum Bırak