Kahve Hangi Üretim Aşamalarından Geçer ?

Kahve Bize Ulaşana Kadar Hangi Üretim Aşamalarından Geçer?

Kahve, geçmişten günümüze gelen en önemli kültürlerden biridir. Günümüzde ise tercih edilen türlere göre birinci, ikinci ve üçüncü nesil kahvelik olarak ayrılmaktadır. Her ne kadar türler değişiyor olursa olsun kahvenin ağaçtan fincana kadar gerçekleştirdiği yolculuk benzerlik gösterir. Bu yazımızda sizlerden gelen kahve bize ulaşana kadar hangi üretim aşamalarından geçer ? Sorusunun cevabını veriyor ve kahve hakkında pek çok bilgiyi sizlerle paylaşıyoruz. Yazımızın devamından kahve hakkında bilmediklerinize ulaşabilirsiniz. İşte kahvenin eşsiz yolculuğu hakkında merak edilenler…

 

Kahvenin Üretim Aşamaları

Kahvenin üretim aşamaları incelendiğinde ilk sırada  kahve ekimi yer alır. Her ağaçta olduğu gibi kahve ağacında da yetiştiricilik için uygun olan böyleye ekim gerçekleştirilmelidir. Kısa bir özetle ilk aşamada kahvenin, kahve ağacının bir meyvesi olduğu bilinmelidir. Çekirdeğin uygun alana ekilmesi ve sonrasında bol yağış ile çimlendirilmesi kahvenin üretim aşamaları arasında ilk sırada yer alır. İnsan eliyle sulama kimi zaman yetersiz kalacağı için özellikle yoğun yağış ve nemin olduğu bölgelerde kahve yetiştiriciliği gerçekleştirilmektedir. Tüm bu bilgilere ek olarak kahvenin ekim zamanı da genellikle yağışlı mevsimlerdir.

ROU Blogs

Kahvenin yetiştirilme süreci incelenmeye devam edildiğinde ikinci aşamada ise meyve hasadı gelmektedir.  Bu süreç değişkenlik gösteriyor olsa genellikle 3-4 yaşına gelmeyen ağaçlardan meyve elde edilmez. Kahve üretimi için büyütülen bir ağacın en az 3-4 yaşına gelene kadar bakımının gerçekleştirilmesi ve bu sürenin ardından ürün elde edilmesi mümkündür.  

 

Colonbia gibi kahve üreticiliğinde ön sıralarda yer alan ülkelerde kahve hasat işlemi genellikle iki zamana ayrılmıştır. İlk ve ikinci hasat adı verilen bu zaman diliminde kahve hasadı elle gerçekleştirilmektedir. Brezilya gibi büyük bir alana sahip olan yerlerde ise hasat işleminin makineler yardımıyla gerçekleştirildiği bilinmektedir. Ancak bu işlem elle ya da makinelerle gerçekleştirilmesi fark etmeksizin iki yol ile yapılması şarttır. Bu yollardan biri sıyırarak toplama ikincisi ise seçici toplamadır.

 

Soyarak toplama: Soyarak toplama ya da bir diğer adı ile sıyırarak toplama ağaçtaki meyvelerin ayırt edilmediğini gösterir. Bu yöntem ile yapılan hasatta ağaçtaki büyük-küçük fark etmeksizin farklı olgunluktaki meyveler elle ya da makine ile toplanır. 

     

    Seçici toplama: Seçici toplamada ise elde edilen ürünler yalnızca elle toplanır. Bu yöntem ile gerçekleştirilen hasatta yalnızca olgunlaşmış meyvelerin toplanması sağlanır. Uzun zaman alması ve her hafta hasat işlemi gerektirmesi sebebiyle oldukça zahmetlidir. Bu hasat yöntemi ile özel Arabica çekirdekleri elde etmek mümkündür. Ancak yöntem hem zahmetli hem de zaman isteyen bir yöntem olduğu için çok fazla tercih edilmez.

      ROU Blogs

      Kahvenin üretim aşamalarında bir diğer adım ise meyvenin işlenmesidir. Meyve ağaçtan toplandıktan sonra işleme merkezlerine aktarılır. Bu aşamada da iki farklı metot vardır. İlki kuru metot,  ikincisi ise yaş metottur.  Kuru metot diğer işleme göre oldukça eskidir ve su kaynağının kısıtlı olduğu bölgelerde tercih edilir. İkincisi ise yıkama işlemi gerektirdiği için su kaynaklarının yeterli olduğu alanlarda kullanılır.  Bu aşamadan sonra çekirdekleri kurutma aşamasına geçilir. 

       

      Çekirdekler özellikle yaş metodun kullanılmasıyla birlikte kurutma gereksinimi içerir. Bu aşamada kahve çekirdekleri düzenli bir şekilde çevirme işlemiyle kurutulur.  Ardından kabuklarından ayrıştırılır ve  zar alma işlemleri gerçekleştirilir. Bu aşamadan sonra kahvenin ihracat süreci başlar.  Ölçülerine ve türlerine göre hazır hale getirilen kahve ülkelere ihraç edilerek pazarlara sunulur. Sonrasında kahve severler satın alma işlemini gerçekleştirerek birbirinden lezzetli kahveleri sofralarına getirir. Bu şekilde kahve ağaçtan sofraya gelme serüvenini tamamlar. 

      Yorum Bırak