Türk Kahvesi ve Hazırlanışı

Demleme Metodu: Klasik boy bir kahve fincanı içme suyunu cezveye ekleyiniz. 7 gr ( 2 tepeleme çay kaşığı ) kahveyi de ekleyerek iyice çözünecek kadar karıştırınız. İsteğe bağlı bu aşamada şeker de ekleyebilirsiniz. Kısık ateşte kaynayıp köpüklenene kadar pişiriniz ve servis ediniz.

Türk Kahvesi dünyanın en eski kahve pişirme yöntemiyle hazırlanır. Çok ince çekilmiş kahve çekirdekleri, cezve adı verilen özel bir kahve pişirme ekipmanında su ve isteğe bağlı şeker eklenerek kısık ateşte yanan ocak üzerinde demlenir. Telvesiyle ayrıştırılmadan içime sunulan tek kahve türüdür. Türk toplumunda sadece bir içecek olarak değil, sosyal yaşamın ve kültürün başta gelen önemli öğelerinden bir tanesi olmuştur. Kendine özgün geleneksel sunumu ve ritüeli vardır. Türk kahvesinin yanında servis edilen su ve lokum değişmez ritüelin başında gelir. Günümüzde otomatik Türk Kahvesi makineleri de aynı anda birden fazla kahve pişirmesi ve çok kısa sürede servise hazırlamasıyla tercih edilmektedir. 

Zengin ve kendine özgün bir temele dayanan Türk Kahvesi, hazırlanış ve pişirilme yöntemi neredeyse hiç değişikliğe uğramadan yaklaşık 500 yıldır Türk tarihinin en önemli kültürel mirasları arasında sayılmaktadır. Kahvenin anavatanının Arap Yarımadası olduğu bilinmektedir. Bazı araştırmacılar kahve kelimesinin Arapça’da şarap anlamına gelen ”kahva” kelimesinden geldiğini savunurken bazı araştırmacılar Güneybatı Etiyopya’nın “Kaffa” şehrinden geldiğini söylemektedir. Osmanlı’nın kahve ile buluşması hakkında ise bilinen rivayet Yemen Valisi Özdemir Paşa’nın kahveyi çok beğenerek 1517 yılında İstanbul’a getirdiğidir. Böylelikle 16. yüzyılda kahvenin İstanbul ve Osmanlı’ya gelişiyle, kahve Türk toplumunda önemli bir yer edinmiştir. Osmanlı İmparatorluğu sayesinde dünyaya yayılmış ve tanıtılmıştır.

Türk kültüründeki yeri sayesinde UNESCO “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi”ne girmiştir.

Yorum Bırak