Kahve Nedir ?

Tabi ki hepimiz kahvenin ne olduğunu biliyoruzdur ve en azından kahve çekirdeğinin neye benzediğini biliriz. Peki severek tükettiğimiz kahvenin nereden geldiğini ya da nasıl ve hangi işlemlerden geçerek beğenimize sunulduğuna ne kadar hakimiz. Kısaca bahsedecek olursak kökeni Afrika'ya dayanan Rubiaceae familyasına ait Coffea adını taşıyan bir ağacın meyve çekirdeklerinin çeşitli işlemlerden geçirilerek elde edilen içecektir kahve. Bitkinin kökeni ne kadar Afrika olsa da içecek olarak ilk kez kullanılmasının Arabistan’ın güney bölgelerinde gerçekleştiği düşünülmektedir. Özellikle 17. yüzyıl ile birlikte ise gelişen dünya ticareti sayesinde kahve, ana kıtası olan Afrika’dan Amerika ve Asya kıtalarının tropikal iklime ve yükseltili tarım arazilerine sahip bölgelerine yayılmıştır. Yüzyıllar içerisinde kahve üretiminde gerçekleşmiş bu gelişmeler ile biz kahveseverler de günümüzde farklı tatları, farklı aramoları ve farklı yoğunluktaki içimleri deneyimleme şansına sahip oluyoruz.

 

 

Kahve ağacından da biraz bahsedecek olursak doğal hali 10 metreye kadar ulaşan, kokulu beyaz çiçeklere sahip olan bir ağaçtır. Kahve ağaçları dikimin ardından 3-4 yıl içerisinde meyve vermeye başlarlar ve aralıksız olarak her yıl meyve verirler. 100 yıla kadar yaşayabilen kahve ağaçlarının en verimli dönemi ise 7 ile 20 yaş arasında olsa da doğru bakım yöntemleri uygulandığında bu yüksek verim uzun yıllar korunmaya devam eder. Bitkinin meyve verimliliği ve hasat işleminin kolay yapılabilmesi için ise kahve ağaçları sürekli budanır ve ortalama 4-5 metre boyunda sabit tutulur. Meyveye gelecek olursak ise renk ve şekil olarak oldukça kirazı andıran bir meyve ile karşılaşırız. Her bir meyvenin içinden ise iki adet kahve çekirdeği çıkar işte bu çekirdekler biz kahveseverler için lezzet dünyasına açılan kapılardır. Biraz daha detaya girecek olursak bazı meyvelerde nadir de olsa doğal bir mutasyon nedeniyle yalnızca bir çekirdek oluşur. Peaberry olarak adlandırılan bu çekirdekler ise diğer kahve çekirdeklerine oranla çok daha yuvarlaktır ve çoğu kahve uzmanına göre daha lezzetlidir. Bu nedenle bu çekirdekler diğerlerinden ayrılır ve ayrı işlemlerden geçirilerek biz kahveseverlerin beğenisine sunulur.

  

 

Okuduğunuz bu bilgiler yeterli midir peki kahveyi anlatmak için? Yada gerçekte kahve nedir desek siz ne dersiniz? Elbette her bir kahvesever kendi hisslerinden yola çıkarak kendi deneyimlerini kelimelere dökebilir. Ama bize sorarsanız dostlarınızla yaptığınız sohbetlerin dostu, aşık olduğunuz kişinin yüzünde şahit olduğunuz bir gülümseme, ailenizle paylaştığınız nice keyifli anlarda hissettiğiniz huzurdur kahve. Ya da yanlız başınıza derin bir nefes alarak yudumladığınızda size hissetirdikleridir kahve. Yanlız dedim ama o kahveyi yudumlarken sizce kaç kişi vardır dünyada sizinle aynı anda kahve yudumlayan. Hiç düşündünüz mü? Aklınızda olsun ‘Sofistike anları sofistike tatlar tamamlar’. İşte bu yüzden kahveyi seviyoruz.

Hepinize afiyet olsun.

 

ETİKETLER:

Yorum Bırak

İstediğiniz gibi kolayca uyarlayabileceğiniz veya devre dışı bırakabileceğiniz standart bir çerez bildirimidir. Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz.

Phone
WhatsApp